Najlepsza whisky musi być... No właśnie jaka? Który kraj może cieszyć się z tego, że ma w swych zasobach najdoskonalszy gatunek tego trunek? Dzisiaj kilka słów na temat ciekawych whiskey z Irlandii, Szkocji oraz Japonii. Zapowiada się bardzo smacznie, sprawdźcie sami!

Najlepsza whisky z Irlandii

Najlepsza whisky, Kilbeggan

KILBEGGAN 15 YEARS OLD

          Położona nad rzeką Brosna Old Kilbeggan Distillery to najstarsza licencjonowana wytwórnia whiskey na świecie, nieprowadząca już dziś produkcji. Z okazji 250. urodzin Kilbeggan (dziś wytwarzany w Cooley) wypuścił w 2007 r. krótką serię 15-letniej whiskey o gładkim i kremowym smaku z nutami wanilii i słodkich owoców. Mieszankę skomponował z wybranych osobiście starych zapasów Noel Sweeney, master blender Kilbeggana (specjalista odpowiadający za mieszanie wódek). Jak wiele najlepszych irlandzkich whiskey, ta dojrzewała w beczkach od bourbona. Niedawno uzyskała tytuł Najlepszej Mieszanej Irlandzkiej Whiskey na International Wine & Spirits Competition. Czy ten trunek zasługuje na swoje miejsce w kategorii Najlepsza Whisky, z całą pewnością tak.

Najlepsza Whisky, GREENORE

GREENORE 8 YEARS OLD - SINGLE GRAIN

          Greenore to wyjątkowo elegancka whiskey zbożowa. Liczne nagrody potwierdzają jej niezwykłość i klasę- złoty medal na „International Wine and Spirits Competition" w 2004r oraz srebro w 2005r w „Best In Category". Bogactwo aromatów od kukurydzy do bourbona, poprzez miód i topniejące w ustach zboże. Smak aksamitnie gładki, w którym ukazują się delikatne odcienie migdałów i korzenne nuty tworząc wyjątkową równowagę. Finish ciepły, niezwykle miodowy z odcieniem wytrawności w tle.

Najlepsza whisky w Japonii

Najlepsza whisky, hibiki

HIBIKI 17 YEARS OLD

          Fantastyczna Japońska mieszanka, wykonana z destylatu pochodzącego z trzech gorzelni. Ostra i wyrafinowana. Wyśmienita dla osób nie mających doświadczenia w degustowaniu. Whisky ta została nagrodzona tytułem Gold "Editor's Choice" nagrodą od Whisky magazine.

Najlepsza whisky, Yamazaki

YAMAZAKI 12 YEARS OLD SINGLE MALT WHISKY

          Japońska whisky produkowana w gorzelni w Shimamoto w pobliżu Osaki przez koncern Suntory.Powstała w 1923 roku jako pierwsza japońska destylarnia. Produkuje znaną whisky single malt, w odmianach dziesięcioletniej, dwunastoletniej i osiemnastoletniej. W 2003 roku dwunastoletnia Yamazaki wygrała złoty medal na The International Spirits Challenge, a w 2009 roku złoty medal na The San Francisco World Spirits Competition. Bardzo delikatna, zrównoważona, owocowa whisky.

Najlepsza whisky ze Szkocji 

Najlepsza whisky, aberfeldy

ABERFELDY 12

          Destylarnia Aberfeldy mieści się w centralnej Szkocji w mieście o tej samej nazwie. Wodę czerpie ze strumienia Pitilie Burn, który to przepływa obok destylarni, i który od stuleci wykorzystywany jest do produkcji whisky. Aberfeldy jest jedyną szkocką destylarnią używającą tego źródła. Zakład używa tylko szkockiego jęczmienia, drożdży i wody do produkcji swojej whisky. Whisky o intensywnym aromacie pomarańczy i sherry, z lekko wyczuwalnym dymem i kadzidłem. Pełna i oleista, o konsystencji syropu. Wyczuwalne mandarynki i świeże owoce nadają jej żywego, intensywnego smaku. Miód wrzosowy i nuty zbożowe wygładzają ją i dodają słodyczy. W końcówce lekko pikantna z gorzkim posmakiem hiszpańskiej pomarańczy.

Najlepsza whisky, Oban

OBAN 14

          Destylarnia zlokalizowana w samym sercu highland. Oban wytwarza whisky nie pozbawioną wpływów z sąsiadujących wysp. Palony wrzos daje odpowiednią charakterystykę dymu w połączeniu ze słodem. W smaku wyraźnie wyczuwalne świeże cytrusowe i miętowe nuty. Złożona, ale delikatna.