Club Tresors de Champagne – stowarzyszenie najlepszych butikowych producentów


Club Tresors de Champagne – stowarzyszenie najlepszych butikowych producentów

Club Tresors de Champagne to nazwa, która w branży szampańskiej uchodzi za synonim najwyższej jakości i prestiżu. Trafiając na butelkę opatrzoną nazwą tego stowarzyszenia, możemy być pewni, że kryje się w niej doskonałe wino warte każdej ceny. Na czym polega działalność tego klubu? Czym wyróżniają się producenci należący do zacnego grona jej członków?

Już sama nazwa „szampan” zwiastuje, że mamy do czynienia z napojem wyjątkowym, odznaczającym się nietuzinkowymi walorami. Chyba każdy już wie, że nie wszystkie wina musujące możemy określić tym zaszczytnym mianem. Jest ono zarezerwowane dla win pochodzących z niejednolitej „strefy winiarskiej” (zone viticole), której zakres został określony w ustawie z 22 lipca 1927. Choć szampan zawdzięcza swoją nazwę Szampanii, w rzeczywistości nie jest to jedyny obszar, w którym bywa produkowany. Tym, co wyróżnia go spośród innych win musujących, jest przede wszystkim sposób jego wytwarzania. Metoda tradycyjna (zwana również szampańską) charakteryzuje się podwójną fermentacją płynu, która odbywa się w kadziach, a następnie w butelkach. Pierwsza przypomina tę, która ma miejsce w przypadku innych win, natomiast druga rozpoczyna się, gdy do napoju dodawane są cukier i drożdże, a całość zamykana jest w butelkach. Mówi się, że to właśnie specyficzna lokalizacja, w której powstał szampan, odpowiada za sposób jego produkcji, a co za tym idzie – jego wyjątkowy smak.

Szampania jest najdalej na północ wysuniętym regionem winiarskim w całej Francji i panują w niej dość trudne warunki: ostre i długie zimy oraz chłodne lata. Druga fermentacja odbywająca się już w butelkach sprawia, że w szampanie pojawiają się naturalne bąbelki (w większości innych win musujących gaz jest sztucznie wtłaczany). Nazwa „szampan” została zastrzeżona w 1911 roku. Jej użycie świadczy o tym, że napój powstał w określonym miejscu, a także przy wykorzystaniu konkretnej metody, jednak nie można powiedzieć, że wszystkie szampany są takie same. Ich aromat, bukiet czy żywotność różnią się w zależności od dokładnej lokalizacji, w której są produkowane. Właśnie dlatego koneserzy win sięgają po dodatkowe informacje świadczące o jakości i cechach napoju.

Klub nocny w Warszawie

Jednym z najbardziej rozpoznawalnych znaków jakości jest oznaczenie Special Club, pochodzące od jednej z nazw używanych przez słynne stowarzyszenie producentów szampana. Co sprawiło, że zechcieli oni połączyć swoje siły, powołując do życia takie zrzeszenie?

Najogólniejsza definicja stowarzyszenia mówi, że jest ono organizacją społeczną tworzoną przez grupę osób mających wspólne cele lub zainteresowania. Trudno się dziwić, że przedstawiciele rozmaitych branż decydują się a zrzeszanie w tego typu klubach. Dzięki temu są w stanie zdziałać więcej niż jedna, niewielka firma w pojedynkę. Często są to kwestie korzystne dla całej branży, a nie tylko samych członków organizacji. Firmy członkowskie mogą także dzielić się między sobą wiedzą, doświadczeniem i wykorzystywanymi technologiami. W takim przypadku nie traktują siebie nawzajem jak konkurencji, zaś stanowią swoich sprzymierzeńców, działających we wspólnym interesie. Czasami wiąże się to również z organizowaniem wspólnych szkoleń i szeroko pojętym, ułatwionym dostępem do edukacji. Ostatnią kwestią, której nie sposób pominąć, jest większy prestiż. Działania całego stowarzyszenia rzutują na wizerunek każdej ze zrzeszonych w nim firm, co jest szczególnie istotne wtedy, gdy są one niewielkie i mało znane.

Club Tresors de Champagne (inna nazwa to Special Club) to stowarzyszenie założone w 1971 roku przez 12 najstarszych i najbardziej szanowanych rodów z regionu winnego Szampanii. Jest to jedyny taki klub w całym regionie. Początkowo organizacja nosiła nazwę „Club des Viticulteurs Champenois”, a jedną z jej pierwszych decyzji był wybór specjalnej, unikatowej butelki przeznaczonej do przechowywania wyprodukowanych przez nią win. W 1988 roku wybrano kolejną butelkę, która jest używana do dzisiaj. Naczynie jest niezwykle stylowe i kojarzy się z luksusem, a jednocześnie nawiązuje swoją formą do tradycyjnej bouteille champenoise. Dopiero w 1999 roku stowarzyszenie zmieniło nazwę na tę, którą nosi obecnie, czyli Club Tresors de Champagne. Aktualnie organizacja zrzesza 28 doskonałych rzemieślników. Większość członków to niewielkie, tradycyjne firmy, które muszą spełniać szereg określonych kryteriów:

  • są tzw. récoltants-manipulants, czyli producentami, którzy sami uprawiają winorośl, wytwarzają szampana i go sprzedają, osobiście czuwając nad całym cyklem powstawania wina;
  • metoda wytwarzania szampana jest ściśle określona. Sprecyzowane są także parametry wina, takie jak jego aromat czy kwasowość;
  • hodowcy muszą dbać o jakość gleby, na której uprawiają winorośl, a także stosować się do zasad dbania o środowisko;
  • każde wino przechodzi dwie ślepe degustacje dokonywane przez uznanych enologów. Jedna odbywa się tuż przed butelkowaniem, a druga po 3 latach dojrzewania w butelkach.

Najlepszy klub nocny w Warszawie

Jak widać, spełnienie tych wszystkich warunków nie jest łatwe. Jeśli więc trafimy na butelkę szampana opatrzoną etykietą Club Tresors de Champagne, możemy mieć pewność, że jest to produkt najwyższej jakości, odznaczający się doskonałymi walorami smakowymi. Do znakomitego grona członków Club Tresors de Champagne należą:

  • Paul Bara,
  • Roland Champion,
  • Charlier i syn,
  • Gaston Chiquet,
  • Duménil,
  • Forget-Chemin,
  • Fresnet-Juillet,
  • Pierre Gimonnet i syn,
  • J.M. Goulard,
  • Henri Goutorbe,
  • Grongnet,
  • Marc Hébrart,
  • Hervieux Dumez,
  • Vincent Joudart,
  • Juillet-Lallement,
  • Larmandier Père i syn,
  • J. Lassalle,
  • Pertois Moriset,
  • Joseph Loriot-Pagel,
  • A. Margaine,
  • Rémy Massin i syn,
  • José Michel i syn,
  • Moussé,
  • Mouzon-Leroux i syn,
  • Nominé-Renard,
  • Salmon,
  • Sanchez-Le Guédard,
  • Vazart-Coquart i syn.

Oprócz swoich flagowych win, członkowie stowarzyszenia co jakiś czas wypuszczają również rocznikowe, pokazowe wino Special Club. Każde z nich posiada tę samą etykietę i przechodzi jeszcze bardziej rygorystyczne testy niż inne. Można powiedzieć, że jest to doskonały, dopracowany w najdrobniejszych szczegółach produkt, odzwierciedlający cechy danego rocznika. Szampan ten nie trafia na rynek każdego roku – na sklepowych półkach znajdziemy wyłącznie roczniki, które zostały uznane za najlepsze.