Whisky z Ameryki

Wybór 4 whisky z Ameryki. Dwa z USA i dwa z Kanady. Whisky zza wielkiej wody to nie byle jaki alkohol, więc nie brakuje chętnych do skosztowania go. Jeśli jednak nie mieliście jeszcze okazji, to zapraszamy do zapoznania się z tymi ciekawymi trunkami. To co je charakteryzuje, to mocne i niebanalne smaki, do których każdy chętnie wraca. Spróbuj i sam zdecyduj, co smakuje lepiej – Kanada czy USA?
Whisky z Ameryki – Kanada
CROWN ROYAL
Mieszana kanadyjska whisky o niezwykle krzepkim, mocnym i bogatym smaku. Świetnie zbalansowana, z odrobiną przypraw i waniliowo-owocowym posmakiem. Powstała na cześć wizyty w Kanadzie króla Jerzego VI i królowej Elżbiety w 1939 roku. Podkreśleniem wyjątkowości trunku jest butelka w kształcie królewskiej korony.
CANADIAN SPECIAL OLD
Łagodna i subtelna whisky kanadyjska o bursztynowym kolorze, który jest wynikiem doskonałego zbalansowania żyta, jęczmienia i kukurydzy. Leżakuje przez co najmniej 6 lat w beczkach dębowych.
Whisky z Ameryki – Stany Zjednoczone
OLD FITZGERALD’S 8 YO
Skoro mowa o whisky z Ameryki, to nie sposób pominąć amerykański Bourbon, wytwarzany według unikalnej receptury, gdzie zamiast żyta wykorzystuje się pszenicę. Dzięki temu powstaje trunek delikatny w swej strukturze, w której dominują aromaty cytrusowe, karmelowe z nutą wanilii. Niezbyt długi finisz pozostawia posmak prażonych orzeszków.
BLANTON’S SPECIAL RESERVE
Pierwszy na świecie Bourbon lany z jednej beczki. Wytwarzany z najlepszej kukurydzy z Kentucky i Indiany oraz wyselekcjonowanego żyta i najwyższej jakości słodu jęczmiennego. Stażony w świeżo opalonych białych beczkach dębowych przez co najmniej 8 lat. W smaku wyczuć można aromaty palonego cukru, wanilii i owoców cytrusowych.